Chinkali
Chinkali pochodzi z Gruzji.
Ja nigdy tam nie byłam, ale pomysł na pierożki zapożyczyłam i stworzyłam przy tym własną wariację.
Efekt finalny dość ciekawy. Polecam 😀
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto:
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski (żeby woda, którą dodamy nie zdominowała nas), wymieszać z solą. I teraz uwaga: zalewamy to wodą- wrzątkiem ok. 1 szkl. jednocześnie mieszając to wszystko np. widelcem, żeby sie nie poparzyć. Wymieszać to, żeby w miarę się połączyło, zalać olejem i dolewać tyle letniej wody aby się to wszystko razem skleiło. Wyrobić ciasto aby było jednolite. Konsystencja ciasta ma być taka jak na pierogi
Rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. Wykrawamy kółka (większe niż na pierogi) nakładamy łyżeczkę farszu i tworzymy sakiewkę szczelnie zaklejajac, aby nam sie rosołek ze środka nie wylał.
Gotować w osolonej i poolejowanej wodzie 3 min. od czasu wypłynięcia ich na powierzchnie.
Jemy gorące, chwytając za końcówkę, wypijamy wcześniej rosołek a potem cała resztę.
Pychota. Polecam
Ja nigdy tam nie byłam, ale pomysł na pierożki zapożyczyłam i stworzyłam przy tym własną wariację.
Efekt finalny dość ciekawy. Polecam 😀
Składniki na farsz:
- 60 dkg. wieprzowiny (mielonej przy rzeźniku lub samemu)
- 4 ząbki czosnku przyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej drobniutko świeżej kolendry
- 0,5 łyżki starkowanego świeżego imbiru
- Sól, pieprz
- Woda ok 0,5 szkl.
Mięso wyrobić w misce ze wszystkimi składnikami. Konsystencja ma być w miarę luźna aby finalnie mógł sie wytworzyć rosołek w środku.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg. mąki
- 0,5 łyżki soli
- 1/3 szkl. oleju
- Woda ciepła i wrzątek
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski (żeby woda, którą dodamy nie zdominowała nas), wymieszać z solą. I teraz uwaga: zalewamy to wodą- wrzątkiem ok. 1 szkl. jednocześnie mieszając to wszystko np. widelcem, żeby sie nie poparzyć. Wymieszać to, żeby w miarę się połączyło, zalać olejem i dolewać tyle letniej wody aby się to wszystko razem skleiło. Wyrobić ciasto aby było jednolite. Konsystencja ciasta ma być taka jak na pierogi
Rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. Wykrawamy kółka (większe niż na pierogi) nakładamy łyżeczkę farszu i tworzymy sakiewkę szczelnie zaklejajac, aby nam sie rosołek ze środka nie wylał.
Gotować w osolonej i poolejowanej wodzie 3 min. od czasu wypłynięcia ich na powierzchnie.
Jemy gorące, chwytając za końcówkę, wypijamy wcześniej rosołek a potem cała resztę.
Pychota. Polecam
Komentarze
Prześlij komentarz