Krem brokułowy
Jak już wyczerpią się pomysły na zupy, można przesterować się na kremy. poniżej propozycja na szybkie i dobre jedzonko :)
Składniki:
- 3l wody
- 2 spore cebule
- 4 ząbki czosnku
- brokuł
- pół gałki muszkatołowej (najlepiej nasionko do starkowania)
- olej
- papryka ostra i słodka w proszku
- sól
- pieprz
- 1.5 łyżki masła (prawdziwego)
- 1 łyżka mąki pszennej
- mleko
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju razem z czosnkiem, zalać to wrzątkiem i dodać brokuł. Gotować do miękkości. Całość zblendować. Przygotować sos beszamelowy:- roztopić masło, wymieszać z mąką i powoli dolewać mleko ciągle mieszając. Konsystencja ma być w miarę gęsta (taka jak sos). Sos połączyć z zupą. Doprawić wg upodobania.
Podawać z grzankami/ptysiami i ew. posypać starkowanym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz