Krem brokułowy

Jak już wyczerpią się pomysły na zupy, można przesterować się na kremy. poniżej propozycja na szybkie i dobre jedzonko :)






Składniki:
  • 3l wody
  • 2 spore cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • brokuł
  • pół gałki muszkatołowej (najlepiej nasionko do starkowania)
  • olej
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • sól
  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1.5 łyżki masła (prawdziwego)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mleko

Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju razem z czosnkiem, zalać to wrzątkiem i dodać brokuł. Gotować do miękkości. Całość zblendować. Przygotować sos beszamelowy:- roztopić masło, wymieszać z mąką i powoli dolewać mleko ciągle mieszając. Konsystencja ma być w miarę gęsta (taka jak sos). Sos połączyć z zupą. Doprawić wg upodobania.
Podawać z grzankami/ptysiami i ew. posypać starkowanym żółtym serem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe