Pierogi ruskie z serem pleśniowym
Pierogi powstały na skutek zachwycenia się nimi w lokalnej pierogarni. Wraz moją siostrzenicą Karoliną B. przyjechałyśmy do domu z postanowieniem odtworzenia tego smaku. Wyszło. Wszystko. Dosłownie. Pierogów już brak :)
Tutaj mamy bazę pieroga: Ciasto na pierogi
Składniki na farsz:
Tutaj mamy bazę pieroga: Ciasto na pierogi
Składniki na farsz:
- 25 dkg. ugotowanych ziemniaków
- 25 dkg. twarogu
- 10 dkg sera pleśniowego np. Gorgonzola
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
wykonanie:
1.Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
2.Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju
3. Ser pleśniowy pokruszyć
4. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
no i pozostaje nam ulepienie pierogów.
Wrzucać na gotującą się i posoloną wodę, do czasu wypłynięcia do góry + 2 minuty.
żeby pierogi nam się nie zlepiały należy dolać do garnka trochę oleju.
najlepiej smakują polane masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz