czwartek, 12 listopada 2015

Pierogi ruskie z serem pleśniowym

Pierogi powstały na skutek zachwycenia się nimi w lokalnej pierogarni. Wraz moją siostrzenicą Karoliną B. przyjechałyśmy do domu z postanowieniem odtworzenia tego smaku. Wyszło. Wszystko.  Dosłownie. Pierogów już brak :)




Tutaj mamy bazę pieroga: Ciasto na pierogi

Składniki na farsz:


  • 25 dkg. ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg. twarogu
  • 10 dkg sera pleśniowego np. Gorgonzola
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

wykonanie:

1.Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
2.Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju
3. Ser pleśniowy pokruszyć
4. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

no i pozostaje nam ulepienie pierogów.
Wrzucać na gotującą się i posoloną wodę, do czasu wypłynięcia do góry + 2 minuty.
żeby pierogi nam się nie zlepiały należy dolać do garnka trochę oleju.
najlepiej smakują polane masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz