Ciasto na pierogi

Pochodzę z lubelszczyzny, regionu, gdzie ludzie slangowo nazywani są naleśnikami. I choć juz od dawna tam nie mieszkam "krew naleśnika" mi pozostała. Uwielbiam jeść pierogi pod wszelka postacią. Tutaj podam przepis na ciasto, a farsze myślę, że sukcesywnie będę "preparować" :)




Składniki:

  • 1kg. mąki
  • 0,5 łyżki soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • Woda ciepła i wrzątek



Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski (żeby woda, którą dodamy nie zdominowała nas), wymieszać z solą. I teraz uwaga: zalewamy to wodą- wrzątkiem ok. 1 szkl. jednocześnie mieszając to wszystko np. widelcem, żeby sie nie poparzyć. Wymieszać to, żeby w miarę się połączyło, odczekać 3-4 min., zalać olejem i dolewać tyle letniej wody aby się to wszystko razem skleiło (ok. 1 szklanki). Wyrobić ciasto aby było jednolite. Konsystencja ciasta ma być raczej luźna- nie może być twarda bryła.
W misce pod przykryciem pozostawić ciasto na 20-30 min.
I tyle.
Odcinamy kawałki, rozwałkowujemy, nakładamy najpyszniejsze na świecie farsze. A potem już tylko rozpusta....:)

Ps1. Tak zrobione pierogi ( ciasto) w ogóle nie traci na swoim smaku po rozmrożeniu

Ps2. Jeśli zostaje mi ciasto, to wtedy robię placki Tortilla.- Rozwałkowuję na cieniutkie placki, kładę na rozgrzaną, suchą patelnię i obsmażam z obu stron.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe