Buraczki do słoików na zupę, sałatkę

Bardzo lubię czerwone buraczki. Dość długo jednak się gotują. Aby skrócić sobie ten proces, gotuję je hurtem w dużym garze tworząc tym samym zapas "na później"
Tak przygotowane buraczki zawsze są po "ręką" i można je awaryjnie wykorzystać wg. pomysłu czy zachciewajek

Ale po kolei:





Składniki:

  • buraczki czerwone
  • ocet
  • sól

Wykonanie:

  1. Umyć buraczki, ugotować je w garze. 
  2. Ostudzić. 
  3. Obrać. 
  4. Część buraczków tarkuję na dużych oczkach, część kroję na siatce do sałatek w kosteczkę, aby mieć przygotowane do zup i do sałatek osobno.
  5. Rozdrobnione zalać wodą, na równo z buraczkami, dodać do smaku ocet i sól (należy zwrócić uwagę aby nie były ani za słone ani za octowe, żeby można było je później bezpośrednio skonsumować (np. w sałatce),
  6. Wszystko razem zagotować. gorące nakładać do słoików na równo z rantem,
  7. Odwrócić do góry dnem.
  8. Wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe