Buraczki do słoików na zupę, sałatkę
Bardzo lubię czerwone buraczki. Dość długo jednak się gotują. Aby skrócić sobie ten proces, gotuję je hurtem w dużym garze tworząc tym samym zapas "na później"
Tak przygotowane buraczki zawsze są po "ręką" i można je awaryjnie wykorzystać wg. pomysłu czy zachciewajek
Składniki:
- buraczki czerwone
- ocet
- sól
Wykonanie:
- Umyć buraczki, ugotować je w garze.
- Ostudzić.
- Obrać.
- Część buraczków tarkuję na dużych oczkach, część kroję na siatce do sałatek w kosteczkę, aby mieć przygotowane do zup i do sałatek osobno.
- Rozdrobnione zalać wodą, na równo z buraczkami, dodać do smaku ocet i sól (należy zwrócić uwagę aby nie były ani za słone ani za octowe, żeby można było je później bezpośrednio skonsumować (np. w sałatce),
- Wszystko razem zagotować. gorące nakładać do słoików na równo z rantem,
- Odwrócić do góry dnem.
- Wynieść do chłodnego i ciemnego miejsca
Komentarze
Prześlij komentarz