Leczo cukiniowe

W sezonie letnim najlepiej się je dania z warzyw. Nie tylko dla tego, że jest lato 😉 ale dlatego, że warzywa wtedy smakują najlepiej. Ogromną przyjemnością jest też to, że w większości rosną w moim warzywniku. Nie muszę pędzić na pobliski bazarek żeby zafundować sobie dawkę endorfiny 😀
A jako, że mąż mój musi mieć wkładkę mięsną, kłaniam się też w jego stronę. Oczywiście zrobione z samych warzyw, tez smakuje zawodowo.





Składniki:

  • 30 dkg. boczku
  • 3 cebule
  • 30 dkg. cienkiej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 3 pomidory
  • 4 duże gałązki lubczyku świeżego
  • 2 cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • Sól, pieprz

Wykonanie:
Boczek podsmażyć wraz w cebulką, pokrojone w mała kostkę. pod koniec dodajemy tez pokrojoną kiełbasę. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler a gdy zmiękną dodać pozostałe pokrojone składniki. pomidory warto sparzyć i obrać ze skórki. doprawić do smaku. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki