Leczo cukiniowe
W sezonie letnim najlepiej się je dania z warzyw. Nie tylko dla tego, że jest lato 😉 ale dlatego, że warzywa wtedy smakują najlepiej. Ogromną przyjemnością jest też to, że w większości rosną w moim warzywniku. Nie muszę pędzić na pobliski bazarek żeby zafundować sobie dawkę endorfiny 😀
A jako, że mąż mój musi mieć wkładkę mięsną, kłaniam się też w jego stronę. Oczywiście zrobione z samych warzyw, tez smakuje zawodowo.
Składniki:
- 30 dkg. boczku
- 3 cebule
- 30 dkg. cienkiej kiełbasy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 3 pomidory
- 4 duże gałązki lubczyku świeżego
- 2 cukinie
- 2 papryki czerwone
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek podsmażyć wraz w cebulką, pokrojone w mała kostkę. pod koniec dodajemy tez pokrojoną kiełbasę. Następnie marchewkę, pietruszkę i seler a gdy zmiękną dodać pozostałe pokrojone składniki. pomidory warto sparzyć i obrać ze skórki. doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz