Krupnik najlepszy na świecie
Nie będę pisać "słowa wstępu" bo nie ma o czym. Zupa jest PYCHA i tyle.
Składniki na garnek ok 5 litrowy:
Smacznego.
Składniki na garnek ok 5 litrowy:
- 2,3 kości wędzone
- 3 szkl. pokrojonych w koskę ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1,5 szkl. kaszy pęczak,( lub jęczmiennej)
- ziele ang.
- listek laurowy
- 3 łyżki lubczyku
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka w proszku
- sól, pieprz
- 1 cebula "podpalona" na palniku
Wykonanie:
Ugotować wywar, wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, gdy będą prawie miękkie (po ok. 15min.) dodajemy resztę składników oprócz pieprzu. Gotujemy znowu ok. 15 min. po tym czasie kasza jeszcze nie będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na ok 20 min. aby kasza sobie "doszła" doprawiamy pieprzem. I już :)
Smacznego.
Zupa jest pyszna posypana natką pietruszki ( ja tutaj nie miałam)
Komentarze
Prześlij komentarz