Krupnik najlepszy na świecie

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo nie ma o czym. Zupa jest PYCHA i tyle.







Składniki na garnek ok 5 litrowy:

  • 2,3 kości wędzone
  • 3 szkl. pokrojonych w koskę ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 szkl. kaszy pęczak,( lub jęczmiennej)
  • ziele ang. 
  • listek laurowy
  • 3 łyżki lubczyku
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 cebula "podpalona" na palniku
Wykonanie:
Ugotować wywar, wrzucić warzywa pokrojone w kostkę, gdy będą prawie miękkie (po ok. 15min.) dodajemy resztę składników oprócz pieprzu. Gotujemy znowu ok. 15 min. po tym czasie kasza jeszcze nie będzie miękka. Zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na ok 20 min. aby kasza sobie "doszła" doprawiamy pieprzem. I już :)

Smacznego.

Zupa jest pyszna posypana natką pietruszki ( ja tutaj nie miałam)





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe