Racuchy na drożdżach z jabłkiem


Racuchy to jedno z dań, które często gościło w moim rodzinnym domu. Różnica między tamtymi a tymi moimi jest taka, że smażę je na dość dużej ilości oleju, co powoduje, że wyrastają wysokie (takie prawie pączki) I to jest cały sekret dobrych i ładnych racuchów :)










składniki:

  • 3 dkg. drożdży
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka ( w miarę niekruche żeby się nie rozpadły podczas smażenia)
  • olej do smażenia

Z mleka, mąki, i drożdży zrobić zaczyn. pozostawić do wyrośnięcia.
W misce rozbełtać jajka z cukrem, dodać podgrzane (letnie) mleko, mąkę i zaczyn. Wszystko razem wyrobić na jednolita masę. Ja to robię mikserem. Jeśli ktoś nie ma, najlepiej to robić drewnianą łyżką, do czasu aż będą się ciągnąć za nią takie jakby niteczki (ok. 10min.). na koniec wymieszać z pokrojonym jabłkiem- ja je kroję w takie jakby frytki.
Pozostawić wszystko do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. gdy podwoi swoją objętość smażyć na rozgrzanym oleju, raczej na wolnym ogniu żeby była pewność, że są w środku usmażone.
Ja do rondla leję olej ok. 3 cm. wysokości




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki