Ogórki meksykańskie

Latem robię przetwory na zimę generalnie ze wszystkiego co sezonowe, tym bardziej jeśli jest wyprodukowane w swoim warzywniku
hiciorem tego roku, jak się okazuje, był nie tylko ketchup z cukinii ale zostały też okrzyknięte "ogórki meksykańskie". Trochę ostre, trochę słodkie, w sam raz na przekąskę :) (do wódeczki też)



Składniki:
  • 2 kg ogórków 
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu (prawdziwego)
  • 1 łyżeczka chilli

Do słoików:

  • czosnek - pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca,
  • ziele angielskie
Wykonanie:


  1. Ogórki pokroić podłużnie na 4 części i zasypać solą. 
  2. Pozostawić na 3 godz. po tym czasie odlać wytworzoną wodę.
  3. Ciasno układać do słoików (wtedy wystarczy zalewy z tej proporcji).
  4. Wrzucić przyprawy i zalać przegotowana zalewą. 
  5. Pasteryzować 5 min. (od czasu zagotowania oczywiście)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe