Ogórki meksykańskie
Latem robię przetwory na zimę generalnie ze wszystkiego co sezonowe, tym bardziej jeśli jest wyprodukowane w swoim warzywniku
hiciorem tego roku, jak się okazuje, był nie tylko ketchup z cukinii ale zostały też okrzyknięte "ogórki meksykańskie". Trochę ostre, trochę słodkie, w sam raz na przekąskę :) (do wódeczki też)
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu (prawdziwego)
- 1 łyżeczka chilli
Do słoików:
- czosnek - pokroić w plasterki, po kilka plasterków do słoika, gorczyca,
- ziele angielskie
Wykonanie:
- Ogórki pokroić podłużnie na 4 części i zasypać solą.
- Pozostawić na 3 godz. po tym czasie odlać wytworzoną wodę.
- Ciasno układać do słoików (wtedy wystarczy zalewy z tej proporcji).
- Wrzucić przyprawy i zalać przegotowana zalewą.
- Pasteryzować 5 min. (od czasu zagotowania oczywiście)
Komentarze
Prześlij komentarz