Pierogi fasolowe

Pomysł na pierogi z fasoli wyniosłam z rodzinnego domu. Mam wrażenie, że farsz jest mało popularny, bo zawsze gdy o nim mówię, spotykam się z zatrwożeniem "ale jak to pierogi z fasoli (!) )   A tak to z nimi jest, że są pyszne i nie mogę przestać ich jeść. I chwale się nimi gdzie tylko mogę





Ciasto tutaj: Ciasto na pierogi
Składniki:
0,5 kg fasoli białej
5 dużych cebul
3 łyżki lubczyku suszonego
1 łyżeczka kminku mielonego (aby uniknąć wzdęć)
Olej do smażenia cebuli
Sól, pieprz



Wykonanie:

Fasolę namoczyć najlepiej na noc w cieplej wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości. Po przestudzeniu zmielić ją najlepiej w maszynce lub ubić tłuczkiem do ziemniaków- ale wtedy bedą wyczuwalne grudki i skorki fasoli. Cebulę pokroić w drobna kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki razem połączyć. Posolić i popieprzyć wg. uznania.
Ulepić piękne pierogi (bo pyszne będą na pewno), gotować w posolonej i poolejowanej wodzie do czasu wypłynięcia na wierch plus dwie minuty.
Podawać ze skarmelizowaną cebulką na oleju........

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe