Fasolka po bretońsku
To danie gotuje się dość długo (z racji fasoli) ale jest na tyle wdzięczne, że można je mrozić i nijak nie traci swoich walorów smakowych. Gotuję więc najczęściej w dużym garze żeby było na "później"
Składniki:
- 1 kg. fasoli (najlepiej "piękny jaś")
- 3 cebule
- 40 dkg. wędzonego boczku
- 0,5 kg. kiełbasy wiejskiej (wędzonej)
- ok. 300 ml. koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki lubczyku (suszonego lub świeżego)
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego (blokuje wzdęcia)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
- można dodaćoregano
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć na noc w ciepłej wodzie.
- "Urośniętą" fasole ugotować do miękkości.
- Odcedzić
- W dużym rondlu podsmażyć boczek z cebulą pokrojoną w średnią kostkę i kiełbaską.
- Fasolę zalać wrzątkiem ( tak powyżej ok 4cm. ).
- Dodać wszystkie składniki oprócz pieprzu, wraz ze smażonym. gotować wszystko razem ok. 20 min.
- Na koniec dodać pieprz do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz