Fasolka po bretońsku

To danie gotuje się dość długo (z racji fasoli) ale jest na tyle wdzięczne, że można je mrozić i nijak nie traci swoich walorów smakowych. Gotuję więc najczęściej w dużym garze żeby było na "później"






Składniki:

  • 1 kg. fasoli (najlepiej "piękny jaś")
  • 3 cebule
  • 40 dkg. wędzonego boczku
  • 0,5 kg. kiełbasy wiejskiej (wędzonej)
  • ok. 300 ml. koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki lubczyku (suszonego lub świeżego)
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego (blokuje wzdęcia)
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
  • można dodaćoregano
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Wykonanie:
  1. Fasolę namoczyć na noc w ciepłej wodzie.
  2. "Urośniętą" fasole ugotować do miękkości. 
  3. Odcedzić
  4. W dużym rondlu podsmażyć boczek z cebulą pokrojoną w średnią kostkę i kiełbaską.
  5. Fasolę zalać wrzątkiem ( tak powyżej ok 4cm. ). 
  6. Dodać wszystkie składniki oprócz pieprzu, wraz ze smażonym. gotować wszystko razem  ok. 20 min. 
  7. Na koniec dodać pieprz do smaku

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe