Przepis bazowy na kruche ciasto, tartę

Tutaj Wam "sprzedam" przepis na super uniwersalne kruche ciasto (opatentowane przeze mnie), które może być bazą do wszelkiego kalibru ciast, mufinek czy tart.
Ciasto wychodzi kruche i nietwarde, a to, że jest formą kruszonki, nie trzeba się męczyć z wałkowaniem tego i dopasowywać do foremki.







Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczakti
  • 1 kostka margaryny (jakakolwiek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
Wykonanie:

Do mąki dodać proszek do pieczenia+ cukier- wymieszać. Dodać margarynę i połączyć ją w taki sposób aby nie było grudek margarynowych tylko żeby powstała "sypka" masa. Należy to jakby wałkować w obu dłoniach, ale nie bryłować tego. Kiedy już będzie wszystko połączone dodajemy żółtka i śmietanę i znowu wałkujemy w dłoniach. Teraz naturalnie powinna powstać taka niby kruszonka. Pamiętaj nigdy- nie zagniataj tego w bryłę, bo po upieczeniu ciasto będzie twarde.
I tyle. 

Jeśli robimy tartę nie dodajemy cukru tylko sól ok. 1 łyżeczki

Jeśli robię ciasto:
Wysypuję dno blaszki  "kruszonką" 2/3 ilości, wykładam "coś" ( musy, owoce, konfitury) zawsze staram się wykorzystać białka, więc ubijam pianę z cukrem- wylewam na owoce, posypuję pozostałą kruszonką.

Białka można też wykorzystać do naleśników biszkoptowych. Przepis na nie, podany w innym poście
Koniec :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe