Chutney dyniowo- imbirowy
Jak mówi klasyk: "Pani kierowniczko- jak jest zima, to musi być zimno" A ja mówię, że jak jest sezon dyniowy to- to musi być dynia :)
chutney jak to chutney- mieszanka smaków: i słodki i ostry, w sam raz do mięsa na kanapkę czy do drugiego dania. Smak wyrafinowany, mało podobny do klasycznych przetworów.
Składniki:
- 1,5 kg. oczyszczonej dyni
- 5 pomarańczy
- 2 małe korzenie imbiru świeżego (ok.25 dkg.)
- 0,5 szkl. octu winnego
- 0,5 kg. cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- pieprz opcjonalnie
Wykonanie:
Ja oczywiście korzystam z mojego super niezawodnego robota kuchennego i tarkuję wszystko na drobniutkiej tarce ( starkowanie jest najlepszym sposobem, bo szybko się wszystko ugotuje i nie będzie grudek) jeśli tego nie macie, można pomarańczę i dynie pokroić na drobne kawałki, a imbir starkować na drobnych oczkach. Całą tę masę gotować ok. pół godz. należy pamiętać o mieszaniu.
jeśli wcześniej nie było to tarkowane, to na tym poziomie należy to zblendować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, gotujemy znowu ok. 20 min. na sam koniec można dodać trochę pieprzu jeśli ktoś lubi bardziej ostre.
Wrzątek wkładamy do słoików, odwracamy do góry dnem.
Z tej porcji wychodzi ok. 2,5 litra
Komentarze
Prześlij komentarz