Śledzie w suszonych pomidorach





0,5 kg. śledzi solonych (matjas)
2 szkl. wody
0,5 szkl. octu
4 łyżki cukru
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
chilli (ok. 1/5 łyżeczki)
olej
3 średnie cebule
 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie olejowej (ja kupuję w biedronce)


śledzie przepłukać w wodzie, zostawić w misce aby się odsoliły na ok. 3 godz.

Zagotować zalewę- woda, ocet, listek laurowy, cukier. Wystudzić.
Kiedy śledzie będą odsolone wysuszyć je na ręczniku papierowym czy sitku. pokroić w ok. 2-3 cm. romby. Wrzucić do miski, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać chłodną octową zalewą na 1 dobę. Po tym czasie odlać ją, dodać pokrojone na cienkie paseczki pomidory, dolać olej ze słoika, posypać chilli. wszystko razem wymieszać. jeśli będzie mało oleju z pomidorów, dodać zwykłego rzepakowego. Odstawić w chłodne miejsce. Po 3 godz. są gotowe do jedzenia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki