Papryka konserwowa z miodem
Poniżej przepis na paprykę konserwową- idealną. Pyszna jest zarówno do sałatek jak i gotowania czy po prostu na kanapkę. smak trochę octowy z nutą słodyczy (czyli ostra na słodko :) )
Polecam paprykę tzw. pomidorową- ma dużo miąższu
Tutaj podaję idealne proporcje zalewy. ilość papryki do niej, zależy od jej ułożenia, etc., ale średnio wystarcza na 4-5 słoików litrowych
- 1 l.wody
- 1 szkl. cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szkl octu
- 1 łyżka miodu naturalnego
- ziele, pieprz, gorczyca, listek laurowy
Do każdego słoika powrzucać zioła. Paprykę oczyścić, zblanszować w osolonej wodzie (ok. 5 min) gorącą nakładać do słoików. zalać przegotowaną zalewą. Zakręcić słoik. Odwrócić do góry dnem.
Ja nie pasteryzuję, zawsze wszystko się konserwuje.
Jeśli nie ufasz tej metodzie, zapasteryzuj dodatkowo w garze (jakieś 5 min) żeby papryka się nie rozciaplała, tylko twarda była
Komentarze
Prześlij komentarz