Przecier paprykowy
Przepis na tą pyszną pastę dostałam od mojej przyjaciółki Agaty, przez co nazwałam go sobie w pierwotnej wersji "Przecier Agaty". Po wieloletnich doświadczeniach zmodyfikowałam zarówno nazwę jak i proporcje.
Pasta jest przepyszna. do kanapek, mięs zimnych, do gotowania....
Po wielu próbach znalazłam też paprykę idealną. polecam pomidorową- ma bardzo dużo miąższu ( w przeciwieństwie do tej klasycznej)
- 3 kg. papryki czerwonej
- 20 dkg. świeżego chilli
- 1/2 kg cukru
- 1 szkl. oleju
- 3 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 4 duże główki czosnku
- 3/4 szkl. octu
- można dodać koncentrat pomidorowy ok. 500ml.
Obie papryki oczyścić, zblendować, dodać olej, liść laurowy, sól, cukier. Gotować przez 20 min.
Po tym czasie dodać przeciśnięty czosnek, ocet ( i ew. koncentrat pomidorowy jeśli się na niego decydujecie). zagotować wszystko razem jeszcze 5 min.
w przecierze czuć jest drobniutkie skórki od papryki. Ja przesiewam wszystko przez sitko, aby się tego pozbyć.
Aguś probowałaś upiec paprykę, żeby pozbyć się skórki? Przepis pyszny. Spróbuję.
OdpowiedzUsuń