cebularze, pizzerinki

Pizzerinki- na szybko




Lubię je robić, bo szybciutko i sprawiają wiele radości dzieciom. Same sobie nakładają składniki i pewność jest, że to pózniej zjedzą :)
składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2dkg. drożdży świeżych
  • 5 łyżek oliwy
  • pół łyżki soli
  • ok.3/4 szkl. ciepłej wody

dla bardziej ambitnych i mających czas:


sos:
  • pomidory w kostce
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
wszystko razem zagotować do powstania jednolitej, niewodnistej masy




wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski. dobrze wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu ( ja wstawiam do piekarnika ustawionego na temp. 40st. ) Poczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość 2x

wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykroić dużym kubkiem krążki, polać/rozsmarować sos, na to zioła prowansalskie, jeśli lubimy i następnie najulubieńsze składniki. 
piec w piekarniku ok. 20 min. w temp. 210 st. C


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe