cebularze, pizzerinki
Pizzerinki- na szybko
Lubię je robić, bo szybciutko i sprawiają wiele radości dzieciom. Same sobie nakładają składniki i pewność jest, że to pózniej zjedzą :)
składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2dkg. drożdży świeżych
- 5 łyżek oliwy
- pół łyżki soli
- ok.3/4 szkl. ciepłej wody
dla bardziej ambitnych i mających czas:
sos:
- pomidory w kostce
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski. dobrze wyrobić. Pozostawić w ciepłym miejscu ( ja wstawiam do piekarnika ustawionego na temp. 40st. ) Poczekać aż ciasto zwiększy swoją objętość 2x
wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykroić dużym kubkiem krążki, polać/rozsmarować sos, na to zioła prowansalskie, jeśli lubimy i następnie najulubieńsze składniki.
piec w piekarniku ok. 20 min. w temp. 210 st. C
Komentarze
Prześlij komentarz