Gołąbki z kaszą bulgur
Gołąbki
Lubię tworzyć w kuchni dobre rzeczy. Dzisiejsze gołąbki są mojego autorstwa. Zrobiłam je tak:
- 1 kg. mięsa mielonego wieprzowego (szynka)
- 1,5 szkl. kaszy bulgur
- 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 spore cebule pokrojone w drobną kosteczkę
- sól, pieprz
- ok. 1 szkl. zimnej wody
- 2 duże gałązki świeżego tymianku
- główka włoskiej kapusty- można ją sparzyć w garze, we wrzątku, by oddzielić pojedyncze listki, lub w tempie EXPRES- włożyć do mikrofali na 10 min.
Na liście kapusty, pozbawionych grubych nerwów, nakładać ok. 2 łyżek farszu i zawinąć.
przygotować bazę do sosu:
Małe listki (z których nie da się już zwinąć gołąbka) pokroić na małe części, zalać je pomidorami w kawałkach ok. 0,7l. (Ja robię sama przeciery do słoików w sezonie pomidorowym), dolać ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dolać ok 2 szkl. wody. Wymieszać. Włożyć do naczynia wcześniej zwinięte gołąbki, poprzekładać gałązkami świeżego tymianku. przykryć wszystko listkami kapusty, aby się nie przypaliło.
Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piec w piekarniku ok. 1,5 godz. w temp. 180 st. C
Gotowe, wyjąć do innego naczynia. Sos zblendować wyjmując wcześniej gałązki tymianku. Można posolić i popieprzyć. I już.
Gołąbki podawać polane sosem
Z tej porcji wyszło mi 20 gołąbków
Komentarze
Prześlij komentarz