Chińczyk w roladzie
"chińczyk w roladzie" to pomysł na szybkie, mało pracochłonne danie a jednocześnie lekkostrawne dietetyczne i porządnie łechtające kubki smakowe :) Świetnie komponują się nuty kurczaka marynowanego w miodzie z orientalnymi smakami z racji warzyw
składniki:
Orientalne warzywa na patelnię Hortex
pierś kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz
wykonanie:
W misce zrobić marynatę z sosu sojowego i miodu, zamoczyć w niej przeciętą w poprzek pierś kurczaka (tak aby można było rozklepać później kotlety) na ok. 30 min. Orientalne warzywa na patelnię Hortex wsypać na rozgrzany olej, poddusić wraz z ziołami z saszetki, które znajdują się wewnątrz worka do miękkości warzyw ok. 15 min. Posolić i popieprzyć do smaku. gdy już się nam pierś zamarynuje rozbijamy mięso na kotlety (przez worek/folię- aby się mięso nie poszarpało). Nakładamy na nie warzywa wcześniej podduszone, rozsmarowujemy po całości, zwijamy w roladkę, tak jak krokiety. Roladkę zawijamy w folię aluminiową lub folię spożywczą w "cukierasa" aby woda się tam nie dostawała i wrzucamy na na wrzątek do garnka. całość gotujemy ok. 35 min. pod przykryciem. Roladka świetnie smakuje jako samodzielne danie (jak u mnie na zdjęciu) ale można również podawać z ryżem jako "klasyczne" danie obiadowe lub też jako wędlinka na kanapkę
składniki:
Orientalne warzywa na patelnię Hortex
pierś kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz
wykonanie:
W misce zrobić marynatę z sosu sojowego i miodu, zamoczyć w niej przeciętą w poprzek pierś kurczaka (tak aby można było rozklepać później kotlety) na ok. 30 min. Orientalne warzywa na patelnię Hortex wsypać na rozgrzany olej, poddusić wraz z ziołami z saszetki, które znajdują się wewnątrz worka do miękkości warzyw ok. 15 min. Posolić i popieprzyć do smaku. gdy już się nam pierś zamarynuje rozbijamy mięso na kotlety (przez worek/folię- aby się mięso nie poszarpało). Nakładamy na nie warzywa wcześniej podduszone, rozsmarowujemy po całości, zwijamy w roladkę, tak jak krokiety. Roladkę zawijamy w folię aluminiową lub folię spożywczą w "cukierasa" aby woda się tam nie dostawała i wrzucamy na na wrzątek do garnka. całość gotujemy ok. 35 min. pod przykryciem. Roladka świetnie smakuje jako samodzielne danie (jak u mnie na zdjęciu) ale można również podawać z ryżem jako "klasyczne" danie obiadowe lub też jako wędlinka na kanapkę
Komentarze
Prześlij komentarz