Drożdżówki


Jak jest sobota to musi być coś słodkiego. Dzisiaj u mnie drożdżówki z nadzieniem i serowym i nutellowym i z kawałkami czekolady i białej i ciemnej i z wisienkami drylowanymi. Do wyboru do koloru :)
Są dobre, a ciasto wdzięczne do obróbki :)








1 kg. mąki
2 jajka+ 1 do smarowania po wierzchu
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
10 dkg. drożdży
6 łyżek roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki wody


Zrobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i szkl. ciepłego mleka- odstawić w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać pozostałe ciepłe mleko, roztopione masło, rozbełtaną z cukrem masę jajeczną, wodę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem wyrobić do tego czasu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Ja upraszczam sobie proces wyrabiania poprzez wykorzystanie niezawodnego miksera z końcówkami spiralowymi.
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej wielkości. Ja wkładam sobie do piekarnika ustawiając minimalną temperaturę w nim.




Robić bułeczki z dowolnym nadzieniem. układać na blaszce , posmarować górę rozbełtanym jajkiem. pozostawić jeszcze w cieple na ok. 10 mi. żeby podrosły. Piec w temp. 180 st. ok. 35 min. aż będą rumiane

Z tej porcji wychodzi ok. 30 bułeczek

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki