Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Kto lubi pierniczki z IKEA? można oczywiście je kupić, ale dużo więcej frajdy i zapachu w całym domu jest jeśli sami podejmiemy się wyzwania.
Ciasteczka są pysznie imbirowe i można je mieć bez wychodzenia z domu a na pewno bez stania w kolejkach. I w takich ilościach jakie zapragniemy a koszt zdecydowanie niższy :)









  • 1 kg. mąki
  • 400 g miodu naturalnego
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do piernika (całe opakowanie)
  • 2 czubate łyżeczki imbiru w proszku


  • można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub miętowego




w garnku zagotować miód z cukrem i przyprawami- przestudzić. Roztopić margarynę w innym naczyniu. Do miski wrzucamy wszystkie składniki wraz z chłodnym miodem i margaryną. zagnieść dokładnie ciasto.

Rozwałkować cieniutko ciasto ( na ok. 2 mm.) Powycinać ciasteczka. Piec w temp. 170 st. przez ok. 10 min. Należy uważać żeby za mocno się nie spiekły bo będą gorzkie. Upieczone wyłożyć na płaską powierzchnię, tak aby się nie nakładały na siebie bo się zniekształcą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Gołąbki z kaszą bulgur

Mufinki bananowe