paszteciki wigilijne

Paszteciki mają charakter świąteczny. Najczęściej robię je na wigilię jak również na Sylwestra do czerwonego barszczu. Są bardzo łatwe i szybkie do robienia. Można je również zamrażać







farsz:


  • 1 kg. kiszonej kapusty
  • 50 dkg. cebuli
  • 2 szkl. suszonych grzybów (ta ilość może być ruchoma w zależności od zapasu grzybów, czy ich lubienia)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz 
  • olej

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości najlepiej dzień wcześniej, odcedzić, pozostawić w chłodnym miejscu. Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować do miękkości. Cebulę skroić na drobną kostkę  i podsmażyć na wolnym ogniu, gdy już będzie mieć złoty kolor wrzucić pokrojone drobniutko grzyby i lubczyk. przesmażyć jeszcze wszystko razem ok. 7-10 min.
Kapustę mocno odcisnąć i drobniutko pokroić, połączyć z usmażoną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. można dolać trochę wywaru z ugotowanych grzybów jeśli farsz jest za suchy.


składniki na ciasto:


  • 2 dkg. drożdży
  • 250 ml. śmietany 18%
  • 4 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania góry pasztecików

Drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę rozkruszyć (zrobić a'la kruszonkę) z margaryną, solą. Wyrobić ze śmietaną.
Rozwałkować cienko ciasto (ok.0,5 cm) w prostokąt i ułożyć na nim farsz tak aby ciastem zwinąć to w rulonik. Kroić w romby. Smarować górę pasztecików rozbełtanym jajkiem. Piec w 190 st.ok 20-25 min. ( tak aby nabrały rumianego koloru).
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem :)


Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za przepis ,właśnie wyjęłam z piekarnika ,paszteciki są rewelacyjne i bardzo proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki