paszteciki wigilijne
Paszteciki mają charakter świąteczny. Najczęściej robię je na wigilię jak również na Sylwestra do czerwonego barszczu. Są bardzo łatwe i szybkie do robienia. Można je również zamrażać
farsz:
składniki na ciasto:
farsz:
- 1 kg. kiszonej kapusty
- 50 dkg. cebuli
- 2 szkl. suszonych grzybów (ta ilość może być ruchoma w zależności od zapasu grzybów, czy ich lubienia)
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
- olej
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości najlepiej dzień wcześniej, odcedzić, pozostawić w chłodnym miejscu. Grzyby zalać ciepłą wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować do miękkości. Cebulę skroić na drobną kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu, gdy już będzie mieć złoty kolor wrzucić pokrojone drobniutko grzyby i lubczyk. przesmażyć jeszcze wszystko razem ok. 7-10 min.
Kapustę mocno odcisnąć i drobniutko pokroić, połączyć z usmażoną cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. można dolać trochę wywaru z ugotowanych grzybów jeśli farsz jest za suchy.
- 2 dkg. drożdży
- 250 ml. śmietany 18%
- 4 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania góry pasztecików
Drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę rozkruszyć (zrobić a'la kruszonkę) z margaryną, solą. Wyrobić ze śmietaną.
Rozwałkować cienko ciasto (ok.0,5 cm) w prostokąt i ułożyć na nim farsz tak aby ciastem zwinąć to w rulonik. Kroić w romby. Smarować górę pasztecików rozbełtanym jajkiem. Piec w 190 st.ok 20-25 min. ( tak aby nabrały rumianego koloru).
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem :)
Najlepiej smakują z czerwonym barszczem :)
Bardzo dziękuję za przepis ,właśnie wyjęłam z piekarnika ,paszteciki są rewelacyjne i bardzo proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń