Pierniczki

Jak Święta to nie tylko ryby, kapusta i czerwony barszcz z uszkami. Święta to też pierniczki. Pierniczki do jedzenia, pierniczki na prezent, pierniczki mogą też być ozdobą choinki. Wystarczy przed wstawieniem do piekarnika zrobić słomką dziurkę w górnej części ciasteczka












  • 1 kg mąki 
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 400 g miodu
  • 2 jajka 
  • 25 dkg. masła 82%
  • 3 łyżki przyprawy do piernika

Lukier:


  • 1 białko
  • 1 szklanka (250 ml) cukru pudru i więcej
  • ozdobne posypki
  • barwnik spożywczy jeśli chcemy mieć kolorowe







wykonanie:


w rondelku roztopić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, nie gotować. Do miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki+ przestudzoną masę. wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. owinąć folią i włożyć na 1 godz. do lodówki.




po tym czasie rozwałkować cienkie placki (na ok. 3 mm) i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 min w 180 stopniach. 

Po upieczeniu wykładać na płaską powierzchnię bo pozmieniają swój kształt.

jajko sparzyć we wrzątku (bo salmonella) rozbełtać i dodać cukier, można też dodać sok z cytryny wtedy zniweluje się troszkę ta słodycz. 

dobrze jest lukier robić w kąpieli wodnej, wtedy masa jest bardziej płynna. jeśli chcemy kolorowe dekoracje należy dolać troszkę barwnika spożywczego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki