Pierniczki
Jak Święta to nie tylko ryby, kapusta i czerwony barszcz z uszkami. Święta to też pierniczki. Pierniczki do jedzenia, pierniczki na prezent, pierniczki mogą też być ozdobą choinki. Wystarczy przed wstawieniem do piekarnika zrobić słomką dziurkę w górnej części ciasteczka
wykonanie:
w rondelku roztopić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, nie gotować. Do miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki+ przestudzoną masę. wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. owinąć folią i włożyć na 1 godz. do lodówki.
po tym czasie rozwałkować cienkie placki (na ok. 3 mm) i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu wykładać na płaską powierzchnię bo pozmieniają swój kształt.
jajko sparzyć we wrzątku (bo salmonella) rozbełtać i dodać cukier, można też dodać sok z cytryny wtedy zniweluje się troszkę ta słodycz.
dobrze jest lukier robić w kąpieli wodnej, wtedy masa jest bardziej płynna. jeśli chcemy kolorowe dekoracje należy dolać troszkę barwnika spożywczego
- 1 kg mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szkl. cukru pudru
- 400 g miodu
- 2 jajka
- 25 dkg. masła 82%
- 3 łyżki przyprawy do piernika
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru i więcej
- ozdobne posypki
- barwnik spożywczy jeśli chcemy mieć kolorowe
wykonanie:
w rondelku roztopić masło z miodem, cukrem i przyprawą do piernika, nie gotować. Do miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki+ przestudzoną masę. wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. owinąć folią i włożyć na 1 godz. do lodówki.
po tym czasie rozwałkować cienkie placki (na ok. 3 mm) i wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 10 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu wykładać na płaską powierzchnię bo pozmieniają swój kształt.
jajko sparzyć we wrzątku (bo salmonella) rozbełtać i dodać cukier, można też dodać sok z cytryny wtedy zniweluje się troszkę ta słodycz.
dobrze jest lukier robić w kąpieli wodnej, wtedy masa jest bardziej płynna. jeśli chcemy kolorowe dekoracje należy dolać troszkę barwnika spożywczego
Komentarze
Prześlij komentarz