kurczak w chińskiej nucie

Polecam danie, które w swej obróbce wymaga jedynie składników. Nie potrzeba tu zdolności kulinarnych ani też dużej ilości czasu. I jest pycha jako danie obiadowe i jako kolacja i jako danie dla niezapowiedzianych gości :) 










składniki:

Orientalne warzywa na patelnię Hortex 
1 pierś kurczaka 
5 łyżek sosu sojowego (azjatyckiego) 
3 łyżki miodu 
6 łyżek oleju 
sól, pieprz 


przygotowanie:

1.W misce zrobić marynatę z miodu i sosu sojowego, pierś kurczaka podzielić na kawałki (gulaszowe) i zanurzyć w niej. Marynować ok. 30 min. 
2.Orientalne warzywa na patelnię Hortex poddusić w 3 łyżkach rozgrzanej oliwy wraz z mieszanką przypraw, która znajduje się w środku. Smażyć ok 15 min. posolić i popieprzyć wg. uznania. 
3.Kiedy już kurczak przejdzie smakiem orientalnym usmażyć go na rozgrzanej patelni w 3 łyżkach oleju. I gotowe. Teraz już tylko pozostaje nam wyłożyć danie na talerz.Można warzywa razem z mięsem wymieszać, można mięso ułożyć na warzywach (tak jak na moim zdjęciu jest widoczne) lub też można jeść to danie z ryżem. Smacznego 





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szwedzkie pierniczki PEPPARKAKOR rodem z IKEA

Gołąbki z kaszą bulgur

Grzanki